Moldova ICT Summit

Moldova ICT Summit

Moldova ICT Summit 2010

În perioada 30 - 31 martie 2010 la Chişinău a avut loc Moldova ICT Summit 2010, o premieră şi un eveniment decisiv pentru relansarea sectorului IT în Republica Moldova, conform oficialilor de la Chişinău. 

Organizat în Republica Moldova de Asociaţia Naţională a Companiilor Private din Domeniul TIC, Proiectul Creşterea Competitivităţii şi Dezvoltarea Întreprinderilor finanţat de USAID, Corporaţia Microsoft în Moldova, cu suportul operatorului de telefonie mobilă Moldcell ş.a., Moldova ICT Summit 2010 a întrunit circa 1000 reprezentanţi ai business-ului, vendori regionali, experţi naţionali şi internaţionali din domeniul TIC (Tehnologii Informaţionale şi de Comunicare), reprezentanţi ai Guvernului cu scopul de a construi o economie bazată pe cunoaştere şi tehnologii informaţionale.

Summit-ul s-a axat pe 3 direcţii, în fiecare din ele fiind prezentată câte o sesiune de către compania Moldcell şi acţionarul majoritar al operatorului – grupul internaţional TeliaSonera:

  • Direcţia Development4ICT - sesiunea „Plăţile financiare mobile: provocări şi bariere. Experienţă internaţională” realizată de către Holger Haljand;
  • Development Manager EMT AS, TeliaSonera Group (Estonia);
  • ICT4Professionals - „CRM în practica operatorilor de telefonie mobilă” de Adela Dorofei, şef secţie IT, Moldcell.
  • ICT4Business - „Soluţii mobile pentru afacerile corporative” de Vasile Bajureanu, reprezentant Departament Vânzări Corporative, Moldcell.

Adela Dorofei, şef secţie IT compania Moldcell: „În fiecare an participăm la diverse conferinţe IT organizate atât la nivel naţional cât şi internaţional deoarece pentru compania Moldcell este important să fie la curent cu toate inovaţiile tehnologice şi direcţia de dezvoltare a sectorului TIC în general. Participarea la ICT Summit 2010 a fost o bună posibilitate pentru toţi participanţii la eveniment de a face un preţios schimb de experienţă. Fiind considerat deschizător de drumuri în telecomunicaţii, Moldcell s-a prezentat la Summit cu trei sesiuni ce ţin de vasta experienţă a operatorului cât şi inovaţiile mai nou implementate.”

"Sunt sigur că lucrările acestui summit se vor finaliza cu o ofertă unică a Republicii Moldova pentru comunitatea internaţională, care ne va aduce în rândul statelor lidere în domeniul IT", a declarat Ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, dl. Alexandru Oleinic, la deschiderea summit-ului.

Moldova ICT Summit 2010 şi-a pus scopul să mobilizeze dialogul dintre reprezentanţii guvernului, business-ului şi donatorilor prin extinderea posibilităţilor de dezvoltare a ţării prin prisma implementării tehnologiilor informaţionale şi crearea unei economii bazate pe cunoaştere, în care sectorul TIC ar reprezenta un catalizator important. 
 
În două zile de Summit au fost abordate teme precum: poziţionarea Moldovei pe arena internaţională, intervenţiile statului pentru susţinerea sectorului TIC, posibilitatea dezvoltării e-plăţilor, creşterea competitivităţii, inovaţiilor şi investiţiilor în domeniul TIC, dezvoltarea parteneriatului public privat.

Moldcell – partener general al conferinţei ICT+ 2009