Mediu

În contextul consensului global privind schimbările climatice, prioritizarea acțiunilor de combatere a acestora, precum reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și investițiile în decarbonizare, este esențială. Eforturile de acest tip sunt esențiale pentru corporații, contribuind la creșterea încrederii clienților și a pieței, asigurând în final o creștere durabilă.

Energia a fost în centrul atenției tuturor actorilor societății în ultimul an, iar consumul de energie electrică este unul dintre cele mai importante aspecte de mediu ale Moldcell. Strategia noastră de gestionare a impactului energetic și a costurilor constă din mai multe acțiuni.

   
  Vezi lista integrală de acțiuni
 

• Creșterea eficienței energetice prin intermediul noilor echipamente și a funcțiilor de economisire a energiei;

• Gestionarea consumului de energie prin modernizarea rețelelor vechi și îmbunătățirea consumului de energie per unitate de trafic (MWh/GB) prin:
o virtualizare de servere
o aplicații de gestionare la distanță a datelor
o aplicații de învățare automată și inteligență artificială

• Modernizarea echipamentelor de aer condiționat și a sistemelor de alimentare, control strict al scurgerilor și adoptarea de noi gaze refrigerante;

• Înlocuirea rețelele cu consum mare de energie bazate pe cupru pe cea bazată pe fibră optică;

• Lansarea tehnologiei 5G. Rețelele 5G sunt mai inteligente și mai adaptabile, permițând o gestionare mai eficientă a resurselor și o reducere a consumului de energie în perioadele de trafic redus;

• Pentru a obține o imagine clară a amprentei de carbon și pentru a ghida eforturile viitoare de sustenabilitate, Moldcell a realizat prima sa măsurare a amprentei de carbon conform standardului Protocolului Gazelor cu Efect de Seră (GHG Protocol);

Parteneriatul cu compania Ericsson

«Moldcell este singura rețea mobilă cu o infrastructură 100% europeană din Moldova și este în deplină conformitate cu toate cerințele UE. Pe data de 23 aprilie 2024 compania Moldcell a prelungit parteneriatul cu compania Ericsson cu încă 5 ani.» «Compania Ericsson a fost desemnat lider global în sustenabilitate studiu realizat de ABI Research, care a evaluat capacitatea furnizorilor din industria telecomunicațiilor de a reduce consumul de energie și deșeurile la nivelul întregului sector.»

Circularitate

•Trecerea de la o economie liniară la o economie circulară și începerea utilizării eficiente a resurselor naturale vor fi esențiale dacă dorim să combatem schimbările climatice și să începem să existăm în limitele planetare sigure pentru omenire și ecosisteme.

• Implementăm o strategie de gestionare a deșeurilor electronice, colaborând cu patru companii de încredere pentru a ne asigura că deșeurile electronice sunt manipulate în mod responsabil.

   
  Mai mult
 

• În prezent, colectăm toate deșeurile electronice generate de infrastructura noastră în vederea reciclării, contribuind astfel la o gestionare responsabilă a deșeurilor electronice.

•Avem planuri strategice de a extinde eforturile noastre de colectare a deșeurilor electronice, punând un accent deosebit pe implicarea și încurajarea clienților noștri să se alăture acestor inițiative.

•În 2023, am lansat programul Trade-in pentru a oferi o a doua viață telefoanelor vechi și a reduce deșeurile electronice. Suntem determinați să extindem această inițiativă în 2024, reducând astfel amprenta noastră de carbon.

   
  Parteneri în reciclare
 

Asociația Patronală ,Moldcontrol deține autorizația de mediu nr. 20072701 din 21.08.2020 valabilă până la 21.08.2025 pentru gestionarea a 10 categorii de echipamente electrice și electronice conform Anexei 1A la HG 212/2018, pentru gestionarea a 2 categorii de baterii și acumulatori conform Anexei 1 la HG 586/2020 și gestionarea a 5 categorii de ambalaje conform Anexei 8 la HG 561/2020 și 3 categorii de anvelope conform Anexei 1 la HG 610/2022.

În calitate de sistem colectiv, Moldcontrol asigură prin intermediul partenerilor săi, operatori economici autorizați, stabilitatea și trasabilitatea proceselor de gestionare a DEEE, a DBA, a DAM și a DAU : colectare, transport, depozitare, tratare, reciclare și eliminare nepoluantă, având acces la tehnologii de ultimă generație care permit tratarea deșeurilor colectate la standarde europene de calitate în domeniul reciclării.

IP “MOLDREC” ONC Oferă soluții de pre-procesare și co-procesare care previn apariția de reziduuri și reduc depozitarea la gropi de gunoi. Aceste soluții, prioritar elimină toxinele care pot ajunge în sol și apele subterane iar secundar oferă materie primă pentru mai multe industrii.