Prevenire fraudă

Telefonia mobilă e vitală în viaţa oricărui om modern şi atrage zilnic numeroşi escroci, care profitând de încrederea abonaţilor, se îmbogăţesc de pe urma acestora, prin numeroase scheme frauduloase.
Acest compartiment al sitului nostru te va ajuta să identifici la timp posibilele tentative de fraudă, să minimizezi pierderile financiare şi să te protejezi de atacurile escrocilor.

Îţi prezentăm câteva exemple de scheme frauduloase, folosite pe larg de escroci la momentul actual.

SMS sau apel prin care ţi se comunică că ai câştigat ceva
Dacă primeşti un apel sau SMS prin care eşti informat că ai câştigat în cadrul unei campanii promoţionale, de exemplu, telefon, computer, sistem home cinema, vacanţă pe litoral sau chiar automobil, poţi fi păcălit. De regulă, persoanele care te apelează se prezintă a fi angajaţi ai posturilor de radio/TV sau reprezentanţi ai operatorului de telefonie mobilă care, pentru „a confirma câştigul” îţi cer să procuri cartele de reîncărcare şi să suplineşti contul unui număr străin (indicat în timpul apelului sau în SMS). Pentru o a părea „mai realist”, SMSul poate conţine un număr de contact care, bineînţeles, aparţine tot escrocilor.

Atenţie!
Compania Moldcell niciodată nu solicită vreo recompensă pentru a intra în posesia premiilor oferite în cadrul campaniilor sau promoţiilor desfăşurate. Campaniile/promoţiile lansate de Moldcell sunt comunicate prin diverse canale (TV, radio, SMS, presa scrisă, panourile publicitare, inclusiv situl oficial Moldcell). Toţi câştigătorii promoţiilor Moldcell sunt contactaţi doar de pe numerele de telefon 078 500 501 sau 078 000 444.


SMS: „Revin în ţară – reîncarcă-mi contul!”
O nouă schemă frauduloasă care ia amploare în ultima vreme este expedierea SMSurilor sau a mesajelor pe reţelele de socializare (Odnoklassniki, Vkontakte etc), prin care o cunoştinţă, motivând că şi-a pierdut telefonul, te informează că revine din străinătate şi te roagă insistent să-i reîncarci numărul nou de telefon prin cartele de reîncărcare sau prin terminale de plată.

Atenţie!
În astfel de cazuri îţi recomandăm să iei legătura cu persoana de la care ai primit SMSul/mesajul din reţelele sociale şi să te convingi că informaţia comunicată este adevărată.


Anunţuri pe Internet/ziare
Dacă plasezi vreun anunţ referitor la acte sau chei pierdute, poţi fi contactat de către escroci care, de regulă, cer recompense anticipate prin suplinirea contului telefoanelor mobile sau dictarea codurilor secrete de reîncărcare la telefon. Dauna în aşa cazuri poate fi dublă, pentru că, în primul rând, lucrurile pierdute în final nu se recuperează, iar tu mai pierzi şi prin reîncărcarea contului unui escroc. Este o schemă veche care rămâne valabilă şi azi.

Atenţie!
Evită să oferi recompense anticipate, chiar dacă ai pierdut un lucru valoros. Cere-i persoanei mai multe detalii despre cum arată lucrul pierdut şi nu divulga informaţii cu caracter personal.


Apeluri şi SMS la numere speciale (scurte)
Înainte să expediezi SMS sau să efectuezi un apel la un număr scurt (număr Moldcell sau ale altor companii prestatoare de servicii), îţi recomandăm să consulţi Oferta de preţuri de pe situl companiei prestatoare de servicii sau să contactezi reprezentanţii Moldcell prin Asistenţă online (chat) sau reţelele sociale. Numerele scurte pot presupune o suprataxă, în funcţie de destinaţia acestora.

SMS de la numere internaţionale cu subiectul „Te rog sună-mă”

În ultima perioadă au fost semnalate mai multe tentative de fraude prin intermediul mesajelor scurte SMS, parvenite de la numere internaţionale cu suprataxă, cu subiectul „Te rog sună-mă”. În acest  context, pentru protecţia Dumneavoastră vă îndemnăm să ţineţi cont de următoarele informaţii cu caracter de recomandare.

Aplicaţii virusate
Ai descărcat o aplicaţie sau ai instalat un joc nou pe telefon iar în scurt timp ai observat că ţi-au dispărut banii din cont? Jocul sau aplicaţia descărcate de pe situri dubioase pot conţine viruşi care sunt programaţi să expedieze SMSuri sau să sune la numere cu suprataxă.

Atenţie!
Îţi recormandăm să descarci aplicaţii şi jocuri doar de pe paginile web de încredere.

   
  Important
 
  • În cazul în care identifici o tentativă de fraudă, de orice fel, ne poţi contacta la adresa de email fraude@moldcell.md, la numărul de telefon 500 (de pe mobil) sau 078 500 500 (de pe numerele altor operatori naţionali) - Serviciul Clientelă sau să vizitezi Centrul de Deservire Tehnică Moldcell, pe str. Mitropolit Varlaam, 84.