Condiţiile de utilizare a serviciului ”TRANSFERURI BĂNEȘTI”

 

  1. Dispoziții Generale

Date despre prestator:

Denumirea prestatorului: ”MOLDCELL” S.A.

IDNO: 1002600046027

Adresa juridică (sediu): Republica Moldova, MD-2060, mun. Chișinău, str. Belgrad, 3.

Adresa de poştă electronică: moldcell@moldcell.md

Pagina web: www.moldcell.md

Sediile subdiviziunilor directe ale Prestatorului: https://www.moldcell.md/rom/moldcell_offices/29

Autoritatea responsabilă de supravegherea societății emitente de monedă electronică: Banca Națională a Moldovei, pagina web: www.bnm.md

Licența societății emitente de monedă electronică: Seria MMI nr. 000477 din 21.03.2023

Numărul de înregistrare în Registrul public al societăților emitente de monedă electronică: nr. 7 din 17.03.2022

 

Prezentele Condiții de utilizare ale serviciului ”Transferuri bănești” (denumite în continuare – ”Condiții”) sunt elaborate în conformitate cu legislația Republicii Moldova, determinând informațiile și condițiile necesare pentru efectuarea de transferuri (remiteri) de bani în moneda naţională pe teritoriul Republicii Moldova persoanelor fizice, prin intermediul Sistemului de transferuri de bani gestionat de ”MOLDCELL” S.A..

  1. Definiții

Termenii şi expresiile utilizate în prezentele Condiții au semnificațiile prevăzute în actele normative sau așa cum sunt definite în continuare:

Act de identitate - act valabil care atestă identitatea persoanei: toate tipurile de pașapoarte, de buletine de identitate, permisele de ședere, documentele de călătorie ale apatrizilor (Convenția privind statutul apatrizilor din 28 septembrie 1954), ale refugiaților (Convenția cu privire la statutul refugiaților din 28 iulie 1951) şi ale beneficiarilor de protecție umanitară, eliberate de autoritățile competente ale RM sau documente de călătorie (pașapoarte) eliberate de alte state, și în vigoare la momentul prestării serviciilor.

Beneficiar/Destinatar - persoană fizică cu capacitate deplină de exercițiu care deține un act de identitate valabil care este destinatarul fondurilor ce au făcut obiectul unei expedieri de transfer de bani;

Plătitor - persoană fizică cu capacitate deplină de exercițiu care dă ordin de transfer de bani în cazul în care nu deține un cont de plăți;

Transfer de bani – în sensul prezentelor Condiții sunt numite remiterile de bani, ce constituie serviciu de plată în cadrul căruia se primesc fonduri în monedă națională de la Plătitor fără crearea unui cont de plăți pe numele Plătitorului sau al Beneficiarului plăţii, cu scopul unic de a transfera o sumă corespunzătoare Beneficiarului sau unui alt prestator de servicii de plată care acționează în numele Beneficiarului plății, şi/sau în cadrul căruia fondurile sunt primite în numele Beneficiarului plății şi sunt puse la dispoziția acestuia;

Sistem de transfer de bani - sistem de procesare, şi decontare a mijloacelor bănești aferente transferurilor de bani şi în cadrul căruia executarea transferului de bani nu este condiționată de utilizarea unui cont de plăţi al Plătitorului/Beneficiarului transferului de bani;

Utilizator – noțiune comună pentru numirea în context, după caz, a Beneficiarului și/sau Plătitorului;

Cod secret de unică folosință - cod de unică folosință, transmis de către Prestator Beneficiarului prin mesaj SMS, destinat identificării transferului de bani și autorizarea Beneficiarului la eliberarea fondurilor.

 

  1. 3. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND SISTEMUL DE TRANSFERURI DE BANI ÎN MONEDA NAȚIONALĂ ÎN CADRUL SERVICIULUI ”TRANSFERURI BĂNEȘTI”

 

3.1.      Prezentele Condiții de utilizare ale serviciului ”Transferuri bănești” (denumite în continuare – ”Condiții”) sunt elaborate în conformitate cu legislația Republicii Moldova, determinând informațiile și condițiile necesare pentru efectuarea de transferuri în numerar singulare între persoane fizice.   

3.2.      Serviciul ”Transferuri bănești” reprezintă un serviciu de plată rapid, în cadrul căruia se primesc fonduri de la Plătitor fără necesitatea creării unui cont de plăţi pe numele său sau al Beneficiarului plății, cu scopul unic de a transfera/remite o sumă corespunzătoare Beneficiarului plății în numerar.  

3.3.      ”MOLDCELL” S.A. oferă servicii de transfer de bani în moneda națională (MDL) persoanelor fizice prin intermediul subdiviziunilor sale directe (magazine). Mai multe informații privind adresa acestora, puteți găsi pe pagina web www.moldcell.com

3.4.      Utilizarea serviciului ”Transferuri bănești” implică acceptarea prezentelor Condiții de către Utilizatori.

 

  1. OBIECTUL PREZENTULUI ACT

4.1. Prezentele Condiții descriu:

1) procedurile de expediere și eliberare a  transferului de bani;

2) restricțiile la expedierea transferului de bani.

 

  1. PROCEDURA EXPEDIERII / ELIBERĂRII TRANSFERULUI DE BANI

5.1. Expedierea transferului de bani se poate efectua de către Plătitor în orice subdiviziune structurală a Prestatorului (magazine).

5.2. Plătitorul trebuie să corespundă cerinţelor Prestatorului din domeniul prevenirii spălării banilor şi finanţării terorismului şi legislaţiei în vigoare în domeniul respectiv.

5.3. Suma minimă a unui transfer de bani, este 1 (unu) leu, iar suma maximă este de 1 000 (una mie) lei.

5.4. Valoarea zilnică/lunară maximă, ce poate fi transferată de către un Plătitor în cadrul Serviciul ”Transferuri bănești”, este de 8 000 lei.

În situația în care, suma zilnică/ lunară a transferurilor către un Destinatar, depășește suma maximă zilnică/ lunară prevăzută mai sus, serviciul nu va fi prestat. 

5.5. Valoarea zilnică/ lunară maximă a fondurilor ce poate fi eliberată de către Prestator unui Beneficiar în cadrul Serviciul ”Transferuri bănești”, este de 8 000 lei.

5.6. La efectuarea transferurilor de bani este necesar ca Plătitorul:

a) Să se prezinte la orice subdiviziune directă a Prestatorului cu actul de identitate valabil în original și documentele justificative (după caz);

b) Să specifice cu exactitate:

- Numărul de telefon mobil al Beneficiarului (numărul trebuie să aparțină unuia din operatorii din Republica Moldova și sa fie activ cu posibilitatea de a recepționa mesaje SMS);

- Numărul de telefon mobil din al Plătitorului (numărul trebuie să aparțină unuia din operatorii din Republica Moldova și sa fie activ cu posibilitatea de a recepționa mesaje SMS);

- Suma transferului;

- Scopul transferului de bani.

c) Să transmită Prestatorului suma de bani ce face obiectul transferului de bani;

d) Să achite Prestatorului comisionul pentru prestarea serviciului ”Transferuri bănești”.

5.7. Prestatorul eliberează Plătitorului confirmarea încasării fondurilor ce fac obiectul transferului de bani și a comisionului (după caz), iar Plătitorul semnează documentele ce confirmă expedierea transferului de bani şi încasarea sumei de căre Prestator pentru transferul de bani.

5.8. Prestatorul comunică Plătitorului codul unic secret de identificare a transferului de bani, în sistemul de transfer de bani.

5.9. Pentru eliberarea transferului de bani, Plătitorul comunică Beneficiarului următoarele date:

a) denumirea Prestatorului;

b) suma transferului de bani.

5.10. Plătitorul este obligat să nu divulge datele despre transferul de bani, persoanelor terţe.

5.11. Prestatorul efectuează expedierea prin intermediul sistemului de transfer de bani după ce Plătitorul depune suma transferului de bani în  moneda națională şi achită comisionul pentru transferul de bani în conformitate cu tarifele Prestatorului.

5.12. Recepționarea fondurilor destinate transferurilor de bani de la Plătitor și eliberarea acestora în numerar Beneficiarului, se efectuează la subdiviziunile directe ale Prestatorului.

5.13. Recepționarea de la Plătitor și eliberarea fondurilor Beneficiarului în numerar, în cadrul Serviciul ”Transferuri bănești”, se face în interiorul programului de lucru ale subdiviziunilor directe ale Prestatorului, indicat pe pagina web www.moldcell.md

5.14. Procesarea informației aferente transferului de bani și disponibilitatea fondurilor pentru eliberare Beneficiarului, are loc de regulă imediat, dar nu mai mult de 2 ore lucrătoare.

Transferul de bani pentru care fondurile au fost recepționate de la Plătitor, în ultima oră de program din ziua respectivă, se vor elibera Beneficiarului, în următoarea zi lucrătoare a subdiviziunii directe a Prestatorului unde se va adresa Beneficiarul pentru eliberarea fondurilor.

5.15. Fondurile ce fac obiectul unui trasnfer de bani, pot fi recepționate de către Beneficiar pe parcursul a 365 de zile din data inițierii transferului de către Plătitor și acceptării acestuia de către Prestator. După expirarea acestui termen, transferul de bani va fi anulat de către Prestator, cu expedierea la numărul de telefon mobil al Plătitorului indicat de acesta la momentul inițierii transferului, a unei notificări prin mesaj scurt (SMS.

Pentru a revendica fondurile pentru transferul anulat, Plătitorul va parcurge procedura de identificare la orice subdiviziune directă a Prestatorului si va depune o cerere de restituire a fondurilor pentru transferul de bani anulat ca urmare a nerevendicării în termenul stabilit.

Prestatorul va restitui fondurile în termen de 30 zile din momentul depunerii cererii Plătitorului de restituire a fondurilor pentru transferul de bani anulată ca urmare a nerevendicării în termenul stabilit,   

5.16. După expirarea termenul de prescriptie stabilit de legislatia în vigoare, dacă fondurile nu au fost ridicate de către Destinatar sau revendicate de Plătitor prin procedura stabilită în punctul 5.15 tranzacția se va anula definitiv, iar fondurile nu vor putea fi eliberate.

 

  1. Procedura returnării transferului

6.1. Plătitorul poate să solicite anularea transferului și returnarea fondurilor, prezentându-se în persoană la subdiviziunea directă a Prestatorului, pînă la momentul eliberării fondurilor Beneficiarului. Returnarea transferului poate fi efectuată după prezentareabonului fiscal și extrasului eliberat (în original) de Prestator la primirea fondurilor pentru transferul de banişi cererii scrise în forma stabilită de Prestator.

În cazul în care returnarea transferului se solicită în legătură cu expirarea termenului validității acesteia, Plătitorul, pe lîngă informația de mai sus, va prezenta și mesajul SMS expediat de către Prestator cu textul notificării despre anularea trasnferului de bani.

6.2. Plătitorul este obligat să solicite anularea transferului de bani și returnarea fondurilor, în toate cazurile în care există dubii rezonabile că datele despre transfer au fost compromise (au devenit cunoscute terților).

 

  1. Procedura eliberării transferului de bani

7.1. Eliberarea transferului de bani este posibilă în orice subdiviziune directă a Prestatorului, personal Beneficiarului, după identificarea acestuia în baza unui act de identitate valabil, așa cum sunt definite în prezentele Condiții.

7.2. Fondurile ce fac obiectul transferului de bani, se pot elibera și reprezentantului în bază de procură din numele Beneficiarului.

În cazul în care eliberarea fondurilor este solicitată prin reprezentant, acesta din urmă va prezenta procura autentificată notarial cu indicarea expresă a dreptului de a primi transferuri/remiteri de bani în numele Beneficiarului sau copia autentificată a procurii și actul de identitate valabil.

7.3. Pentru recepționarea fondurilor ce fac obiectul transferului de bani, Beneficiarul sau reprezentantul acestuia, vor comunica în mod obligatoriu Prestatorului datele furnizate Plătitorului la expediere, și anume:

a) codul unic secret de identificare al transferului de bani;

b) suma transferului de bani.

7.4. Dacă datele indicate mai sus, nu corespund datelor înregistrate în sistemul de transfer de bani, generate la expedierea transferului de bani și furnizate Plătitorului, transferul de bani nu se eliberează Beneficiarului sau reprezentantului acestuia.

7.5. După furnizarea corectă de către Beneficiar a tuturor informațiilor necesare pentru eliberarea remiterii de bani, Prestatorul va elibera Beneficiarului în numerar fondurile transferate integral (dacă comisionul a fost achitat de Plătitor), sau după reținerea comisionului aferent, în caz că acesta nu a fost achitat de Plătitor la expediere.

7.6. În situația de care transferul de bani a fost anulat și/sau returnat Plătitorului, transferul de bani nu se eliberează Beneficiarului.

7.7. Prestatorul este în drept să ceară informaţie suplimentară şi documente justificative la eliberarea transferului de bani în conformitate cu procedurile interne și legislația în vigoare,

7.8. Prestatorul este în drept să nu elibereze Beneficiarului transferul de bani în cazurile necorespunderii acestuia legislației Republicii Moldova şi în special a Legii cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, nr.308 din 22.12.2017, sau în cazul constatării fraudei, tentativei de fraudă, abuzului, şi/sau actelor ilegale din partea Utilizatorilor sau persoanelor terţe.

7.9. Prestatorul va iniția eliberarea banilor doar după ce se convinge că deține suma integrală.

 

  1. Comisioane

8.1. Comisionul perceput la prestarea serviciului ”Transferuri bănești” constituie:

  1. 5 lei – pentru transferuri cu valoarea cuprinsă între 1 leu și 150 lei;
  2. 7 lei – pentru transferuri cu valoarea cuprinsă între 151 lei și 300 lei;
  3. 10 lei – pentru transferuri cu valoarea cuprinsă între 301 lei și 500 lei;
  4. 20 lei – pentru transferuri cu valoarea cuprinsă între 501 lei și 1000 lei;

 

8.2. Comisionul aferent transferului se achită în mod integral de către Plătitor la inițierea transferului.

 

 

  1. Drepturile și obligațiile utilizatorului

9.1. Plătitorul are dreptul:

a) Să obțină informația despre regulile de executare a transferului de bani și să ia cunoștință cu prezentele Condiții în prealabil;

b) Să solicite și să primească asistență în cazul soluționării problemelor ce țin de eliberarea transferului de bani expediat;

c) Să solicite modificarea, anularea si returnarea transferului de bani, pînă la momentul eliberării transferului de bani.

9.2. Plătitorul este obligat:

a) Să respecte cerințele legislației Republicii Moldova și prevederile prezentelor Condiții;

b) Sa prezinte Prestatorului, la solicitarea acestuia, documentele justificative pentru expedierea transferului de bani;

c) Să furnizeze Beneficiarului transferului de bani datele necesare pentru primirea transferului de bani;

e) Să utilizeze serviciul ”Transferuri bănești” pentru necesităţi nelegate de activitatea de întreprinzător sau profesională;.

9.3. Drepturile Beneficiarului:

a). Să primească la cerere, în interiorul termenului stabilit în prezentele Condiții, transferul de bani expediat pe numele său;

b) Să primească un act ce confirmă eliberarea transferului de bani.

c) Să obțină informația despre regulile de executare a transferului de bani și să ia cunoștință cu prezentele Condiții în prealabil;

9.4. Obligațiile Beneficiarului:

a) Să respecte cerințele legislației Republicii Moldova și prevederile prezentelor Condiții;

b)  Să prezinte Prestatorului un act de identitate valabil;

c) Să prezinte informația necesară pentru eliberarea transferului de bani, inclusiv mesajul SMS expediat de Prestator la recepționarea fondurilor pentru transferul de bani de la Plătitor ce conține Codul secret de unică folosință;

4. Să prezinte documentele justificative pentru eliberarea transferului de bani la necesitate.

 

  1. Responsabilitatea prestatorului

10.1.  Prestatorul nu poartă răspundere în cazul când Plătitorul a indicat eronat datele relevante expedierii transferuluide bani;

10.2. Prestatorul nu poartă răspundere în cazul când Plătitorul nu a comunicat Beneficiarului datele corecte necesare recepționării transferului de bani.

10.3. Prestatorul va elibera Plătitorului dovada încasării fondurilor pentru efectuarea transferului de bani.

10.4.Prestatorul ţine evidenţa cazurilor de fraudă şi a tentativelor de fraudă într-un registru special, luînd toate măsurile necesare pentru minimizarea fraudelor şi descurajarea tentativelor de fraudă în sistemul de transfer de bani.

10.5. Prestatorul, în cazul în care identifică existenţa în cadrul sistemului de transfer de bani a unor scheme frauduloase, care pot leza interesele Utilizatorilor serviciilor de transfer de bani, informează Plătitorul cu privire la caracteristicile schemelor frauduloase în vederea prevenirii implicării acestuia în asemenea scheme, cum ar fi, efectuarea unor plăţi/transferuri de bani în avans, transferuri de bani către persoane necunoscute plătitorului, expedierea copiei documentului care confirmă efectuarea transferului de bani unor persoane necunoscute.

10.6. Prestatorul asigură disponibilitatea în subdiviziunile directe ale acestuia, publicarea pe pagina-web oficială şi actualizarea, pe măsura apariţiei modificărilor, a condiţiilor de executare a transferului de bani prin sistemul de transfer de bani.

 

  1. Prelucrarea datelor cu caracter personal

11.1. Datele cu caracter personal ale Utilizatorului sunt prelucrate în conformitate cu Politica de confidențialitate și protecția datelor cu caracter personal adoptată de ”MOLDCELL” S.A. și publicată pe pagina web www.moldcell.md .

11.2. Prestatorul notifică Utilizatorul despre faptul că scopurile prelucrării datelor cu caracter personal, inclusiv cele având funcție de identificare sunt următoarele:

a)  În vederea furnizării Serviciilor ”Transfer de bani”

b) În vederea transmiterii de comunicări comerciale (marketing direct) și în scopul realizării de studii de piață, direct sau prin intermediul unor companii specializate în acest sens  

c) Pentru constituirea de baze de date și utilizarea acestora în legătură cu furnizarea serviciilor ce fac obiectul prezentelor Condiții.   

d) În vederea transmiterii către autorități sau entități private legal constituite în vederea identificării, evaluării și prevenirii riscului de fraudă și prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

11.3. Prestatorul poate transfera datele cu caracter personal către entități din state care asigură un nivel adecvat de protecție a datelor cu caracter personal, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

11.4. Prestatorul informează Utilizatorul că dispune de drepturile prevăzute în legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal, respectiv dreptul la informare, dreptul de acces, dreptul de intervenție asupra datelor și dreptul de opoziție, pe care le poate exercita printr-o cerere scrisă adresată către Prestator.