Republica Moldova lansează inovații în serviciile de sănătate digitală

Consultațiile medicale online vor fi posibile în Republica Moldova datorită proiectului pilot „Incluziunea digitală pentru servicii sociale și telemedicină”, lansat pe 6 septembrie 2022. În cadrul aceluiași eveniment, a fost semnat Acordul de Parteneriat între compania Moldcell, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație din Moldova (UNFPA) și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, în domeniul de promovare a telemedicinei în Moldova.

Proiectul pilot „Incluziunea digitală pentru servicii sociale și telemedicină” lansat de Moldcell, UNFPA Moldova și Proiectul Tehnologiile Viitorului reprezintă o extensie a proiectului de succes privind integrarea digitală a persoanelor vârstnice prin dialog intergenerațional „Abilități Digitale Conectează Generații”.

Telemedicina este un domeniu în curs de dezvoltare care intersectează tehnologiile informaționale cu cele medicale, sănătatea publică și afacerile, referindu-se la serviciile de asistență medicală furnizate sau îmbunătățite prin intermediul Internetului și a comunicațiilor electronice. Creșterea atât a ofertei, cât și a cererii de servicii de e-sănătate și telemedicină a fost determinată inițial de începutul pandemiei COVID-19. Tendința creșterii a continuat, ajungând la o dimensiune a pieței de 144 miliarde USD în 2020. Piața serviciilor de telemedicină ar putea atinge valoarea de 560 miliarde USD până în 2027, o oportunitate uriașă pe care Moldova o va valorifica în următorii ani.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Agenția de Guvernare Electronică, care sunt și parteneri ai proiectului „Abilități Digitale Conectează Generații”.

 

Aliona Crețu, șef Unitate Politici Demografice, Ministerul Muncii și Protecției Sociale: „Tehnologiile informaționale joacă un rol important în dezvoltarea economică și socială a țării noastre, în timp ce utilizarea eficientă a tehnologiilor informaționale de către populație, în special de către persoanele în vârstă, este un factor de succes pentru o dezvoltare durabilă și promovarea dialogului intergenerațional. Progresul tehnologic oferă reorganizarea unui număr destul de mare de servicii oferite populației, în timp ce digitalizarea reprezintă o schimbare de paradigmă în modul în care sunt furnizate serviciile sociale și medicale convenționale, fiind un beneficiu util pentru toată lumea.”"

Proiectul pilot „Incluziunea digitală pentru servicii sociale și telemedicină”, lansat de Moldcell, UNFPA Moldova și FTA va oferi acces la servicii de consultanță și consiliere primară prin intermediul smartphone-urilor, donate anterior celor 630 de persoane în vârstă, beneficiari ai proiectului „Abilități Digitale Conectează Generații”, care locuiesc izolat în mediul rural a Moldovei.

Iurie Țurcanu, Viceprim-ministru pentru Digitalizare : „Digitalizarea este cheia succesului ținând cont de evoluția rapidă a lumii. În timp ce digitalizăm serviciile publice și sociale, trebuie să ne asigurăm că acestea sunt accesibile tuturor categoriilor de populație. Proiectul „Abilități Digitale Conectează Generații”, în cadrul căruia persoanele în vârstă din Moldova învață să folosească Internetul, aplicațiile, serviciile sociale și publice cu ajutorul voluntarilor mai tineri, reprezintă o modalitate de a promova serviciile digitale și de a se asigura că sunt accesibile întregii populație. Centrul de e-Guvernare din Moldova este un partener mândru al proiectului. Proiectul pilot lansat astăzi este o platformă de testare pentru identificarea eficienței conectării populației la serviciile socio-medicale prin intermediul unei aplicații mobile, precum și verificarea necesității unui astfel de proiect pentru Republica Moldova”.

Olga Tumuruc, Directoare a Agenției de Guvernare Electronică: „Agenția de Guvernare Electronică s-a implicat în proiectul "„Abilități Digitale Conectează Generații” de la lansarea acestuia, în mod necondiționat. Ne dorim să contribuim la facilitarea accesului populației la servicii publice prin intermediul tehnologiei și digitalizării. Proiectul pilot "Incluziunea digitală pentru servicii sociale și telemedicină" reprezintă o nouă etapă în acest sens și trebuie să o abordăm cu multă responsabilitate, având în vedere beneficiarii acestui proiect și faptul că el vizează viața și sănătatea oamenilor".” Pe baza Declarației de Parteneriat în domeniul telemedicinei în Republica Moldova, semnată de Moldcell, UNFPA Moldova și Proiectul Tehnologiile Viitorului, Părțile se angajează să exploreze oportunitățile telemedicinei în folosul cetățenilor Republicii Moldova.

Nirvana Chaudhary, Președinte al Consiliului Moldcell, Președinte Fundația Moldcell: „Moldcell este un operator digital uman, promotor al serviciilor digitale pentru beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. După ce am lansat astfel de soluții inovatoare precum M-Doc, bazat pe semnătură mobilă, e-SIM, e-Contract, e-Abonament, acum suntem pregătiți să explorăm latura digitală a serviciilor sociale necesare, cum ar fi telemedicina. Astăzi, împreună cu UNFPA și Proiectul FTA, am semnat Declarația de Parteneriat în domeniul telemedicinei, care s-a dovedit a avea un mare potențial pentru toate categoriile de populație din întreaga lume și care, cu siguranță, are un potențial mare pentru Moldova și inovațiile digitale. Suntem mândri să co-pilotăm proiectul „Incluziunea digitală pentru servicii sociale și telemedicină” pentru cele 630 de persoane în vârstă care deja știu să folosească internetul și serviciile digitale, datorită proiectului „Abilități Digitale Conectează Generații” lansat în parteneriat cu UNFPA Moldova în 2020. Acum, ei vor avea acces la consiliere primară și la consultații medicale de primă linie cu ajutorul smartphone-urilor”.


 
Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezident, UNFPA Moldova: „Această inițiativă are o importanță majoră, întrucât ia în considerare necesitățile sociale și de sănătate ale populației vârstnice. Astăzi, 1 din 5 persoane din Republica Moldova are peste 60 de ani, iar până în 2040, o treime va avea mai mult de 60 de ani. Acest lucru va necesita o schimbare la nivel de sisteme sociale și de sănătate, iar abilitățile și tehnologiile digitale vor ajuta vârstnicii să se adapteze la acestea și, nu în ultimul rând, vor contribui la consolidarea Rezilienței Demografice în Republica Moldova”, a menționat Nighina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA Moldova”.

Doina Nistor, Directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului: „FTA este mândru să colaboreze cu Moldcell și UNFPA pentru a lansa un pilot de incluziune digitală pentru servicii sociale și telemedicină. Două dintre obiectivele cheie ale FTA sunt promovarea digitalizării Moldovei și colaborarea cu companii din sectorul privat care investesc în soluții ce schimbă jocul pentru economia Moldovei, creând inovații replicabile, scalabile, care vor stimula creșterea și transformarea. Acest proiect pilot le va face ambele: pornirea evoluției digitale critice a sectorului sănătății din Moldova și încurajarea investițiilor suplimentare din sectorul privat în inovații digitale. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu partenerii noștri pentru a transforma acest pilot în realitate și pentru a extinde soluțiile digitale pentru oamenii și afacerile din Moldova”.



Moldcell este un operator digital de telecomunicații din Moldova și activează pe piață din 2000. În martie 2020, Moldcell a devenit parte a companiei CG Corp Global, fondată de Binod Chaudhary. De atunci, compania Moldcell este inspirată de filosofia CG Corp Global – Afacere cu Față Umană. În 2020, Moldcell a devenit prima și unica entitate din sectorul privat care susține și promovează Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU. Creată în 2020, Fundația Moldcell este platforma care adună toate proiectele și inițiativele sociale ale companiei.

Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) este principala agenție a Națiunilor Unite care lucrează pentru o lume în care fiecare sarcină este dorită, fiecare naștere este sigură și fiecare tânăr/tânără își poate realiza pe deplin potențialul.
UNFPA activează în circa 150 de țări și teritorii din întreaga lume, inclusiv în circa 20 de țări din Europa de Est și Asia Centrală, iar în Republica Moldova este prezent din 1995, având deja peste 25 de ani de activitate.
UNFPA Moldova activează în următoarele domenii:
• sănătatea și drepturile sexuale și reproductiv
• împuternicirea adolescenților şi tinerilor
• egalitatea de gen
• populația şi dezvoltarea

FTA sau Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, este un program care durează de 5 ani, în valoare de 32,8 milioane dolari, care stimulează dezvoltarea economiei digitale, creative și ecologice din Moldova și va lucra în parteneriat cu părțile interesate din tehnologia informației și comunicațiilor (TIC), inginerie, industrie ușoară, sectoare media digitale, valorificând inovația și noile tehnologii pentru a stimula competitivitatea și integrarea țării noastre pe piața internațională. Proiectul este implementat de Chemonics International.