Moldcell deţine prima licenţă 4G în Moldova

Moldcell a devenit joi, 8 noiembrie, primul operator de telefonie mobilă din Moldova care a obţinut licența 4G, marcând astfel un pas important în impulsionarea inovațiilor pe piața de telecomunicații din Moldova. Astfel, compania Moldcell va fi în drept să ofere servicii comerciale pe baza unei noi generații de rețea mobilă pe bandă largă super-rapidă, care oferă viteză de acces de până la 100 Mbps. 

Domnul Sergiu Sîtnic, Directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei a R. Moldova (ANRCETI), a înmânat oficial licenţa 4G Directorului general Moldcell, dl. Barkin Secen şi a felicitat compania cu ocazia acestei zile  istorice.

„Sunt fericit că prin acest pas încheiem o etapă importantă din misiunea de dezvoltare informaţională a ţării şi sunt convins că serviciile 4G de la Moldcell vor oferi toate avantajele pe care le aşteaptă clienţii  de la Internet –  rapiditate şi calitate”, a menţionat Directorul ANRCETI.

Dl. Barkin Secen, Directorul general Moldcell, a subliniat că obţinerea licenței pentru tehnologia în standard 4G, a fost un pas firesc pentru Moldcell ca parte a grupului TeliaSonera, care a inventat telefonia mobilă alături de alte companii.

"Acționarul nostru majoritar, TeliaSonera, a lansat tehnologia 4G în premieră la nivel mondial şi ne-a susţinut mereu ca să investim şi să dezvoltăm  tehnologia 4G în Moldova spre beneficiul cetățenilor. Sunt încrezător că serviciile 4G de la Moldcell, care urmează să fie lansate comercial în curând, vor  îmbunătăți experienţa de comunicare a clienţilor Moldcell, oferindu-le cel mai rapid Internet”, a declarat Directorul general Moldcell, dl Barkin Secen.

Moldcell a anunţat că este pregătit să lanseze comercial reţeaua 4G încă de anul trecut. În acest sens, în cadrul Summit-ului ICT desfăşurat în luna mai 2011, Moldcell a organizat o prezentare live a celor mai avansate soluții de comunicare 4G.

"Moldcell a fost primul operator care a adus tehnologia 4G în Moldova și a testat cu succes rețeaua sa în acest standard. Acum un an am demonstrat plenar avantajele 4G - viteză, calitate și mobilitate în navigarea pe Internet, streaming al fişierelor în calitate HD, etc. De asemenea, subliniez că Moldcell a implementat tehnologiile Ericsson pentru construirea rețelei sale în standard 4G", a adăugat Directorul general Moldcell.

Grupul de telecomunicații suedezo-finlandez TeliaSonera, acționarul majoritar al companiei Moldcell, a fost prima companie din lume care a lansat comercial în anul 2009 serviciile 4G pentru clienții săi din Stockholm, Suedia, şi în Oslo, Norvegia. În prezent, TeliaSonera oferă servicii 4G în 7 ţări nordice – Suedia, Finlanda, Norvegia, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, precum şi într-o ţară din Eurasia - Azerbaidjan. De asemenea, TeliaSonera a făcut demonstraţii ale tehnologiei 4G în regim on-line în Kazahstan, Uzbekistan și Moldova, prin intermediul Moldcell (mai, 2011).

Notă: Standardul LTE (Long Term Evolution - evoluţie pe termen lung) sau 4G reprezintă o tehnologie fără fir, bazată pe tehnologii IP, care asigură o viteză sporită a transmisiunilor de date. Standardul 4G îmbunătăţeşte accesul la Internet mobil asigurând o viteză de până la 100 Mbps la descărcarea fişierelor şi de până la 50 Mbps la încărcarea acestora.