Testarea performanţelor tehnologiei 4G

Ieri, 18 mai, Moldcell a anunţat că este gata să spună clienţilor „Bine aţi venit în lumea 4G”. În cadrul summitului ICT prilejuit de săptămâna telecomunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Moldcell a prezentat live cele mai avansate şi inteligente soluţii de comunicare 4G:  navigare pe Internet, download la viteză de pană la 90 Mbps,  streaming al fişierelor în calitate HD, soluţia de comunicare 4G pentru întreaga familie în bază de home-router. Clienţii Moldcell vor putea avea acces la Internet de cea mai înaltă calitate oriunde şi oricând, fără a depinde de linia fixă şi cabluri. Combinând viteza de transfer de date prin cablu şi mobilitatea telefoniei mobile, accesul la internet devine mai simplu ca niciodată. 

    Operatorul a instalat şi un demo-stand la care participanţii şi vizitatorii summitului ICT au avut posibilitatea să testeze şi să guste personal din experienţa tehnologică asigurată de operator live timp de două zile.
Printre cei interesaţi de performanţele tehnologiei pe viu a fost şi directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei a Republicii Moldova (ANRCETI),
dl. Sergiu Sîtnic:
„Ieri, compania Moldcell a făcut un pas important spre redefinirea conceptelor de viteză şi calitate ale comunicaţiilor, anunţând că este gata să lanseze comercial tehnologia 4G. Sunt impresionat de posibilităţile pe care le deschide 4G pentru afaceri, administrare, medicină, educaţie, divertisment şi multe alte domenii.
Prin această noutate, Moldcell confirmă o dată în plus seriozitatea angajamentului pe care şi l-a asumat în faţa întregii societăţi, deschizând noi drumuri în comunicaţii şi plasând Moldova în rândul celor mai dezvoltate ţări din punct de vedere tehnologic.”
 

Reţeaua 4G Moldcell s-a construit în baza soluţiilor şi prin concursul echipei Ericsson, cel mai mare furnizor global de tehnologii şi servicii pentru operatorii de telecomunicaţii.
 
Sergiu Gândea, Account Manager Ericsson Moldova
„Proiectele ambiţioase şi ample, cum ar fi  implementarea unei reţele 4G, nu pot fi realizate decât alături de un partener de încredere. În baza soluţiilor Ericsson au fost construite primele reţele 4G din lume – în ţările Nordice şi  Baltice, SUA, Germania, Japonia, Australia şi China. În Republica Moldova, am fost alături de Moldcell din momentul  lansării companiei şi până în prezent, când am realizat 4G. Ne bucurăm şi suntem mândri  că am reuşit să aducem următoarea generaţie de broadband mobil în Moldova împreună cu Moldcell, utilizând calitatea şi performanţa echipamentului scandinav.”

Cristian Clepcea, Inginer Soluţii Radio, Ericsson România
“Odată cu introducerea reţelelor 4G bazate pe LTE,  experienţa utilizatorilor a devenit mai bună ca niciodată. Această nouă tehnologie va spori cererea pentru aplicaţiile exigente cum ar fi: Interactive TV, Mobile Video Blogging, jocuri online şi servicii profesionale în diverse domenii ale economiei.
Infrastructura reţelei LTE este concepută să fie cât mai simplă cu putinţă pentru a facilita implementarea şi operarea. Mai mult, această tehnologie este foarte flexibilă şi permite utilizarea unei arii foarte mari de frecvenţe. LTE va fi disponibil pe foarte multe tipuri de terminale, nu doar pe telefoane mobile de ultima generaţie, ci şi pe laptop-uri, tablete, camere video şi foto, routere wireless şi alte dispozitive ce vor funcţiona în baza tehnologiei 4G.”

Beneficiind de experienţa internaţională a grupului TeliaSonera - primii în lume care au lansat comercial serviciile 4G în decembrie 2009 la Stockholm, Moldcell anticipează aşteptările clienţilor săi, oferindu-le cel mai rapid Internet mobil existent, la viteză de 5 ori mai mare decât cea actuală pe piaţă.
Noua tehnologie constituie un pas revoluţionar pentru piaţa de telecomunicaţii din Moldova, impulsionând şi dezvoltarea altor sectoare economico-sociale ale ţării – sănătate, transport, energetică, securitate, educaţie…  

De asemenea, experienţa utilizatorilor de internet va deveni una extrem de simplă şi accesibilă, oriunde îşi doresc şi cum îşi doresc. Tehnologia 4G, prin avantajele şi caracteristicile pe care le oferă, vine să substituie conexiunea prin linie fixă care nu mai oferă libertatea pe care o aşteaptă clienţii.

Până la finele anului 2011, locuitorii a circa 500 de localităţi din ţările unde TeliaSonera îşi desfăşoară activitatea, vor avea acces la reţeaua 4G.