Datorită Moldcell, peste 10 000 de copii şi-au cunoscut scriitorii

A doua ediţie a Proiectului Naţional de Lecturi Publice, realizat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, în parteneneriat cu Moldcell şi Ministerul Educaţiei, a luat sfârşit. Astăzi, scriitorii şi copiii, beneficiari ai programului, au fost invitaţi la sediul companiei, pentru a participa la evenimentul de premiere a celor mai bune lucrări din cadrul Concursului de Creaţie Literară.

Parteneriatul dintre Moldcell şi Uniunea Scriitorilor a fost iniţiat în luna aprilie 2011, când a fost prezentat în premieră conceptul „călătoriei literare”, în care aveau să pornească cei mai îndrăgiţi autori din Republica Moldova. Pentru prima oară, după 20 de ani, a fost reluat dialogul consolidat dintre scriitori şi tânăra generaţie, în dorinţa de a o ghida spre valorile educaţiei, ale gândirii libere, spre lectură şi creaţie.

Timp de 2 ani, s-au atins următoarele rezultate:

  • 71 de întâlniri cu copiii şi adolescenţii în şcoli, gimnazii, licee, tabere de vară din toate regiunile ţării;
  • aproape 100 de scriitori au participat la întâlnirile cu elevii;
  • peste 3000 de imagini, mărturii ale maratonului literar, sunt disponibile în arhiva proiectului;
  • volumul de debut „Strada cu trandafiri”, al poetei Diana Frumosu, a fost publicat la editura „Arc”, ca urmare a primului an de proiect;
  • peste 10 000 de copii au beneficiat de lecturi, discuţii şi comunicare artistică.

Rodica Verbeniuc, șef secție Comunicări Corporative Moldcell:

„Am oferit copiilor din întreaga ţară bucuria întâlnirii cu scriitorii pe care îi studiază din manuale, îi văd la televizor sau îi citesc în timpul liber. Am reuşit o fuziune de succes între dorinţa autorilor de a comunica pe viu cu cititorii lor şi necesităţile copiilor de a afla mai multe despre valorile ţării lor. Mă bucură mai ales faptul că în proiect s-au descoperit şi tineri scriitori, pasionaţi de literatură şi dornici să progreseze. De fapt, asta e cel mai important pentru un om în creştere: să facă ce-i place cu adevărat şi să fie apreciat pentru munca sa. Mulţumim Uniunii Scriitorilor pentru colaborare fructuoasă şi prietenia frumoasă stabilită în timp.”

A doua etapă a Proiectului Naţional de Lecturi Publice s-a remarcat printr-un format îmbunătăţit unde, pe lângă întâlnirile cu cititorii şi donaţii de carte către şcolile implicate, s-au format şi 5 ateliere regionale de creaţie la Anenii Noi (coordonator – Titus Ştirbu), Sângerei (coord. – Iulian Ciocan), com. Zaim, Căuşeni (coord. – Ion Găină), Bălţi (coord. – Anatol Moraru) şi Hânceşti (coord. – Irina Nechit). La ateliere, copiii selectaţi au lucrat cu scriitori consacraţi, au învăţat reguli de bază ale scriituri, şi-au citit textele în faţa colegilor, iar comentariile şi sugestiile obţinute i-au ajutat să depăşească frica de public, să-şi vadă greşelile, pentru ca în final să vină cu lucrări demne de a fi publicate în reviste literare, tirajate în volume şi chiar premiate în concursuri din ţară şi de peste hotare.

Arcadie Suceveanu, Preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova:

“Datorită sprijinului oferit de compania Moldcell, membrii Uniunii Scriitorilor din Moldova au reuşit o dublă performanţă în relaţia cu publicul cititor din Republica Moldova. Pe de o parte, cititorii au avut ocazia de a-şi cunoaşte şi mai bine scriitorii. Pe de altă parte, şi scriitorii la rândul lor au reuşit să restabilească o foarte mult dorită şi absolut necesară comunicare directă cu cititorii. Cu atât mai important e și faptul că această relaţie scriitor-cititor şi cititor-scriitor a putut fi consolidată chiar acolo, acasă la măria sa cititorul, în şcolile şi liceele, precum şi în taberele de vară din întreaga republică. Suntem siguri că este vorba de un contact cu repercusiuni de lungă durată în plan spiritual pentru cititori şi în planul experienţei de creaţie pentru scriitori.”

Cei mai perseverenţi tineri au ajuns în etapa finală a Concursului de Creaţie Literară, fiind premiaţi de Uniunea Scriitorilor şi Moldcell. Iată lista câştigătorilor:

  1. Lidia GALUS, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Olimp”, Sângerei;
  2. Iana MATEI, clasa a X-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Anenii Noi;
  3. Marina CIOBANU, clasa a VII-a, Liceul Teoretic „Alexe Mateevici”, Zaim, Căuşeni;
  4. Adriana-Maria POPA, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, or. Bălţi;
  5. Cătălina PUŞCAŞ, clasa a VIII-a, gimnaziul „Vasile Alecsandri”, s. Botnăreşti, r. Anenii Noi;
  6. Carolina GHEREG, clasa a VII-a, Liceul Teoretic „Ion Creangă”, com. Hârbovăţ, r. Anenii Noi;
  7. Nicolae DEMENCIUC, clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Luceafărul”, or. Biruinţa, r. Sângerei;
  8. Ruxanda PODLISNIC, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Pantelimon Halippa”, com. Cubolta, r. Sângerei;
  9. Ana-Maria CIOBANU, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, s. Carahasani, r. Ştefan-Vodă;
  10. Ioana PANCIU, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Alexe Mateevici”, Căuşeni;
  11. Daniela TIMUŞ, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, or. Bălţi;
  12. Ana NOROC, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, or. Bălţi.

Finaliştii celei de-a doua ediţii a Concursului de Creaţie Literară au primit diplome de participare, cărţi şi premii din partea Uniunii Scriitorilor, dar şi telefoane mobile performante din partea companiei Moldcell. În plus, proza Lidiei Galus, de la Sângerei, va fi publicată într-un volum de debut şi prezentată publicului larg pe parcursul acestui an.