Hai cu noi în cosmos! Moldcell susține lansarea primului satelit moldovenesc

Moldcell va susține evenimentul de lansare a nanosatelitului TUMnanoSAT creat de studenții și profesorii UTM, a cărui transmisiune live va fi organizată în incinta Tekwill. În contextul Acordului de colaborare încheiat recent între Moldcell, Fundația Moldcell și Universitatea Tehnică din Moldova, se promovează industria digitalizată și proiectele inovatoare.
 

Acordul de colaborare include domeniile de cooperare în aspecte educaționale, programe de internship, promovarea proiectelor inovaționale de digitalizare și tehnologii informaționale, programe de instruire și alte evenimente, utile studenților, profesorilor și angajaților.

Un astfel de proiect este evenimentul lansării nanosatelitului TUMnanoSAT, care va ajunge pe orbită cu suportul și coordonarea Agenției Aerospațiale din Japonia (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA).

Satelitul are forma unui cub de 10 centimetri și o greutate de 1,2 kg și va ajunge pe orbită la o altitudine de 404 (perijeu)/434 (apogeu) km și o înclinație de 51,6 grade față de ecuator. Lansarea oficială urmează să aibă loc în perioada iunie – iulie 2022. Urmăriți contorul aici.

Acest proiect are un impact major în îmbunătățirea calității studiilor de inginerie bazate pe tehnologii spațiale moderne, implicarea tinerilor în dezvoltarea cercetării științifice în a face primii pași în explorarea spațiului și integrarea țării noastre în comunitatea țărilor care dezvoltă tehnologii spațiale.

**Moldcell susține Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU, iar prin susținerea lansării satelitului și colaborarea cu UTM, promovează Ob. 4 – Educație de Calitate, ceea ce ne permite să atingem noi culmi și să ne cunoască o lume întreagă.