Mobile e-ID facilitează guvernarea deschisă

Compania Moldcell a prezentat luni, 18 februarie, utilizarea semnăturii mobile (Mobile e-ID) cu ocazia lansării procesului de raportare electronică la Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) şi Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS).

Raportarea electronică la CNAM şi CNAS cu aplicarea semnăturii mobile, simplifică radical activitatea agenţilor economici. Raportarea pe hârtie nu mai este obligatorie şi înlătură barierele administrative,  deoarece rapoartele se transmit prin Internet, iar agenţii economici aplică semnătura de pe telefonul mobil.

„Compania Moldcell oferă agenţilor economici posibilitatea de a semna orice act cu ajutorul telefonului mobil. Semnătura mobilă are valoare şi putere juridică deplină, iar avantajele sunt inegalabile. Puteți semna de pe telefonul mobil din orice colţ al lumii şi la orice oră. Este comod, sigur şi accesibil, iar cel mai important este că nu poate fi fraudată, având un grad sporit de securitate şi integritate a datelor”, a afirmat Svetlana Bodaci, Directorul Departamentului Resurse Umane, Moldcell.

Premierul Vlad Filat a salutat lansarea noilor servicii electronice şi a opinat că utilizarea lor va facilita interacţiunea dintre instituţiile statului şi societate. “Digitalizarea serviciilor publice este o prioritate a Guvernului. Sunt convins că aceste servicii denotă existenţa unei guvernări deschise şi transparente care are grijă de cetăţenii săi”, a declarat Prim-ministrul Vlad Filat.

Semnătura mobilă poate fi obţinută la Moldcell în doar 15 minute. Pentru activarea acestui serviciu  abonaţii completează o cerere şi primesc o cartela SIM specială şi un PIN cod unic. Subliniem că utilizarea serviciului este gratuită până la 31 martie, iar după acest termen fiecare va putea alege o opțiune accesibila, în funcție de necesităţi.

"În septembrie 2012 am lansat Mobile e-ID care a contribuit pozitiv la imaginea R. Moldova ca țară avansată tehnologic la nivel mondial. Astăzi, suntem mândri să demonstrăm primele servicii pe bază de Mobile e-ID şi anunţăm că semnătura mobilă este deja disponibilă pentru populație. Aceasta este o mare realizare și îi felicit pe toți cu această ocazie. Moldcell a fost şi va rămâne dedicat  dezvoltării de produse și servicii inovatoare pentru beneficiul fiecărui cetăţean al R. Moldova", a declarat Barkin Secen, Directorul general Moldcell.
La nivel mondial, R. Moldova este cea de-a opta ţară care a implementat serviciul de identitate electronică mobilă - Mobile e-ID. Acest lucru a devenit posibil datorită schimbului de experienţă realizat între compania Moldcell şi operatorul de telefonie mobilă EMT, companie-soră din Estonia, care a folosit cu succes acest serviciu inclusiv în scrutinul electoral.

De notat că acţionarul majoritar al companiei Moldcell, grupul internaţional TeliaSonera, care deserveşte peste 175 milioane abonaţi în 20 de ţări ale lumii, deţine o vastă experienţă în implementarea serviciului semnătura mobilă deja în patru ţări - Finlanda, Estonia, Lituania şi Turcia. În prezent, semnătura mobilă a înregistrat cel mai mare succes în Turcia. Operatorul mobil Turkcell a lansat acest serviciu în anul 2007, iar actualmente are 81.000 de abonaţi şi o creştere lunară de 4 %.

Notă: Serviciul de identitate electronică mobilă - Mobile e-ID, este un parteneriat public-privat între Guvernul R. Moldova şi operatorii de telefonie mobilă, implementat cu sprijinul I.S. "Centrul de telecomunicații speciale" şi Centrul de Guvernare Electronica. Serviciul a fost lansat oficial la 14 septembrie 2012, iar Acordul privind aplicarea Mobile e-ID a fost semnat în februarie 2012.