Piața M2M se dezvoltă rapid, iar Moldova este în joc

Al patrulea an consecutiv, Moldova ICT Summit 2013 se bucură de sprijinul companiei Moldcell, care este unul dintre principalii săi parteneri. Moldcell consideră acest forum internațional drept o platformă excelentă de a împărtăși cele mai bune practici în sectorul TIC la nivel global și local. În cadrul Moldova ICT Summit 2013, desfăşurat în zilele de 16-17 aprilie la Chișinău, Directorul pentru Tehnologie al ariei de afaceri TeliaSonera Eurasia, Tõnu Grünberg, a susținut o prezentare pentru toți cei interesați de beneficiile tehnologiei de la mașină-la-mașină, sau M2M.

Conexiunile M2M sunt cunoscute pentru transmiterea de date wireless între mașini. Potrivit unor estimări, piața mondială M2M va genera pînă în anul 2014, 57 miliarde dolari în vânzări nete.  Tõnu Grünberg, care este lider de opinie cu renume în domeniul telecomunicațiilor și tehnologiei informației, a prezentat reprezentanţilor din sectorul privat şi public, felul în care TeliaSonera abordează provocările legate de M2M și impactul asupra oamenilor, businessului și societății.

Tõnu Grünberg a menționat că „M2M are un potențial economic foarte mare şi poate fi comparat cu Internetul pentru că M2M va fi în curând parte din viața noastră zilnică. În acest scop, noi creăm oportunități adaptate necesităților personale care să sporească succesul clienţilor noştri în societatea informațională globală”. Totodată, prezentarea lui  Tõnu Grünberg a inclus câteva exemple de bune practici a industriilor care implementează cu succes tehnologiile informaţionale - asistența medicală, sistemul bancar şi asigurări, transport, energie și termoficare, vânzări, securitate și supraveghere, automatizări industriale, precum și furnizarea de servicii.

Compania Moldcell continuă să contribuie la imaginea Republicii Moldova ca țară avansată tehnologic. Vasile Bajureanu, reprezentant vânzări corporative Moldcell, a demonstrat publicului avantajele soluţiilor de business adresate în principal segmentului corporativ – serviciul Moldcell Transport Manager (MTM).

"MTM reprezintă un sistem informaţional de monitorizare online a unităţilor de transport, 24 ore din 24, 7 zile pe săptămână. Cu MTM, conducerea întreprinderii poate afla în orice moment locaţia exactă a unităţii de transport, viteza de deplasare, traseul parcurs şi locurile de staţionare  a vehiculelor. Acest sistem permite eficientizarea resurselor, controlul consumului de carburanţi. Produsul lucrează pe baza îmbinării reuşite a tehnologiilor GPS (Global Positioning System), EDGE/GPRS şi GSM”, a spus Vasile Bajureanu.

Subliniem că în cadrul Moldova ICT Summit 2013 a fost lansat Concursul Regional Mobil, destinat pentru dezvoltarea de aplicații mobile.  În calitate de sponsor al acestui concurs, compania Moldcell a instituit un premiu special pentru cea mai bună aplicaţie mobilă, ce poate fi implementată în sectorul de business. Tehnologiile de pionierat oferite de Moldcell pe piața din Moldova şi iniţiativele susținute de Moldcell în domeniul IT au scopul de a stimula dezvoltarea domeniului TIC în beneficiul cetăţenilor.

Notă:  Tõnu Grünberg deţine poziţia de Director pentru Tehnologie în aria de afaceri TeliaSonera Eurasia începand cu 1 iulie 2011. Anterior, el a deţinut poziţia de Director de Tehnologie în cadrul EMT, Estonia. TeliaSonera Eurasia operează în Kazahstan, Azerbaidjan, Uzbekistan, Nepal, Georgia, Moldova și Tadjikistan, iar sediul central este situat în Istanbul. TeliaSonera Eurasia este, de asemenea, parțial responsabilă de operațiunile din Rusia, Turcia și Cambodgia.